Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ὁ χειροτονητήριος λόγος τοῦ π. Στυλιανοῦ ΣαρίδηΣεβασμιώτατε Μητροπολίτη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνε, Πανιερώτατε Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιε, πνευματικέ μου πατέρα πατέρα Δημήτριε, σεπτοί πατέρες και ευλαβέστατοι συνδιάκονοι, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Θυμάμαι τον εαυτό μου το Δεκέμβρη του 2011 να στέκομαι όπως και σήμερα μπροστά στην Ωραία Πύλη και ενώπιον του Μακαριστού και πρώτου Μητροπολίτου της επαρχίας μας κυρού Προκοπίου. Τότε αξιώθηκα να λάβω από το χέρι του τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης και σήμερα αξιώνομαι με τη Χάρη του Θεού να λάβω και τον δεύτερο. Τα συναισθήματά μου ίδια, συγκίνηση, αγωνία και φόβος για το μεγάλο μυστήριο, τη βαριά ευθύνη, αμφιβολία για την προσωπική μου αξία, αλλά και κάπου βαθιά μέσα μου βεβαιότητα, ειρήνη και ισχυρή ελπίδα για το μέλλον.
Τα σχεδόν 4 αυτά χρόνια της διακονίας μου αξιώθηκα να ενταχθώ στην αδελφότητα της μητροπόλεώς μας και να υπηρετήσω ως διάκονος στο πλευρό του Μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Προκοπίου ο οποίος με περιέβαλλε με πολλή αγάπη. Δε θα λησμονήσω ποτέ την αρχοντιά του και την βαθιά ευγένεια των τρόπων του καθώς και τις συμβουλές που μου έδινε όταν βρισκόμασταν ιδιαιτέρως. Μία από αυτές ήταν να είμαι καλός οικογενειάρχης διότι αν δεν μπορώ να ποιμάνω στο σπίτι μου τότε πώς θα ποιμάνω στην Εκκλησία του Χριστού. Ιδιαιτέρως τον ευχαριστώ για όλα όσα μου προσέφερε και θα συνεχίσω να εύχομαι πάντοτε υπέρ της αναπαύσεώς του. Επίσης παράλληλα υπηρέτησα σε αυτήν εδώ την ενορία, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που τόσο πολύ έχω συνδεθεί μαζί της και αγαπώ, καθώς υπηρέτησα εδώ σε όλες τις θέσεις για πάνω από 20 χρόνια. Από παιδί του δημοτικού. Εργάτης, νεωκόρος, κατηχητής, αναγνώστης, Διάκονος και τώρα με τη Χάρη του Θεού και τη δική σας συγκατάθεση Σεβασμιώτατε και Πρεσβύτερος και βαθιά σας ευχαριστώ για αυτό. Μέσα σε αυτήν την τετραετία ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. λαμβάνοντας το δεύτερο πτυχίο μου. Επίσης έλαβα το Δίπλωμα στη Βυζαντινή Μουσική και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τους μουσικοδιδασκάλους μου τον κ. Αναστάσιο Πορφυρίδη Άρχοντα Μαΐστωρα της Μ.τ.Χ.Ε και Πρωτοψάλτη του ναού μας και τον κ. Συμεών Τσιακίρη Πρωτοψάλτη που με παίδεψαν στον τομέα αυτό. Ακόμη είχα την μεγάλη ευλογία να δω την οικογένειά μου να μεγαλώνει και με τη Χάρη του Θεού αποκτήσαμε δεύτερο παιδί και τώρα περιμένουμε και το τρίτο.
Αγαπώ πολύ και θα θυμάμαι τα διακονικά μου χρόνια γιατί παιδεύτηκα μέσα στην Εκκλησία, ταπεινώθηκα και ωφελήθηκα τόσο που δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο και με ποια επιλογή ζωής θα έβρισκα τέτοιο όφελος προσωπικό και οικογενειακό. Θέλω να προβληματίσω σήμερα και καλώ αυτούς που επιθυμούν να διακονήσουν την Εκκλησία και αγαπούν την Εκκλησία να ξεπεράσουν κάθε δισταγμό και να προσέλθουν να το δηλώσουν στον Επίσκοπο και σας το εγγυώμαι ότι η ζωή μέσα στην Εκκλησία είναι πορεία ασφαλής και χαριτωμένη.
Αυτή η στιγμή είναι και μία μεγάλη ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που με έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να με στηρίζουν.
Ευχαριστώ πρώτα τους γονείς μου Θεόδωρο και Σοφία για τη στοργή τους, που με δίδαξαν με το λόγο και το παράδειγμά τους να σέβομαι, να προσπαθώ στη ζωή και πάνω απ’ όλα το δρόμο της Εκκλησίας καθώς και τον αδελφό μου Γεώργιο για την αδελφική του αγάπη.
Ευχαριστώ τη διακόνισσά μου Ιωάννα, που την αγαπώ από το βάθος της ψυχής μου, που είναι η συνοδοιπόρος στη ζωή μου και φίλη μου και με ανακουφίζει με τη θέρμη της καρδιάς της καθώς και τα παιδάκια μου Θεόδωρο και Ανθούσα που μου δείχνουν τι έκαναν οι γονείς μου για μένα.
Ευχαριστώ τους γονείς της συζύγου μου Δημήτριο και Ανθούσα για την υποστήριξή τους όλα τα χρόνια του γάμου μου και την αδελφή της συζύγου μου Μαρία για την αδελφική της αγάπη.
Ευχαριστώ τους πατέρες της Μητροπόλεώς μας και τους συνδιακόνους μου για όσα με δίδαξαν και γιατί ποτέ κανένας δε με δυσκόλεψε ή προβλημάτισε κατά τη διάρκεια της συνυπηρέτησής μας.
Σεβασμιώτατε, μία από αυτές τις ημέρες είπατε ότι θεωρείτε πολύ σημαντική την πρώτη σας χειροτονία ως Αρχιερέας και ότι δε θα με ξεχάσετε ποτέ ως πρώτη χειροτονία σας. Αλλά είπατε επίσης ότι εκεί που γεννούνται μεγάλες προσδοκίες συχνά καταλήγουμε σε απογοήτευση και αποτυχία. Δε θέλω να είμαι απλώς η πρώτη σας χειροτονία, θέλω να είμαι η καλύτερή σας χειροτονία. Γιατί αυτό είναι πρώτιστα και το δικό μου όφελος. Θα αγωνιστώ και θα προσπαθήσω στην ιερατική μου ζωή όταν με σκέπτεσθε να αναπαύεσθε και να χαίρεστε. Θέλω μόνο καλά νέα να έχετε από την πορεία μου. Σας ευχαριστώ που με τιμήσατε με το οφφίκιο του Αρχιδιακόνου που, αν και ουσιαστικά δε σας υπηρέτησα καθόλου, εκτιμήσατε τις μέχρι τώρα προσπάθειές μου. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας καί για την εκτίμηση σας και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και τέλος σας ευχαριστώ γιατί με προκρίνεται άξιο προαγωγής στο δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης σήμερα.
Σεβασμιώτατε είναι κάτι το οποίο δε διαφεύγει της προσοχής κανενός σ’ αυτή την ενορία. Κανενός εκκλησιαζόμενου, κανενός που μετέχει στην ενοριακή ζωή του Άη Γιάννη. Αυτή η ενορία λειτουργεί και ζει. Και αυτό το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι το γεγονός ότι αυτή η λειτουργία και ζωή είναι αποτέλεσμα μιας αγάπης. Της αγάπης του Χριστού. Η οποία όμως φωλιάζει στην καρδιά του πατρός Δημητρίου του πνευματικού μου πατρός, και διαχέεται προς όποιον είναι δεκτικός αυτής. Στον πατέρα Δημήτριο που είναι ο ακούραστος και αεικίνητος και άοκνος εργάτης της ενορίας μας εδράζεται όλο μου το εκκλησιαστικό είναι. Σ’ αυτόν στήριξα και θα στηρίζω την παιδική και εφηβική και νεανική και οικογενειακή και ιερατική μου πορεία. Θα προσπαθήσω να παραμείνω εν τη υπακοή γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τον ευχαριστήσω και σ’ αυτό θα παρακαλέσω να εργαστούν και όλα μου τα πνευματικά αδέλφια της μεγάλης μας οικογένειας. Χαρακτηριστικά ο Μακαριστός Προκόπιος μου έλεγε, Να το θυμάσαι πάντοτε αυτός είναι ο μεγάλος αναμορφωτής της περιοχής σας, υλικός και πνευματικός. Πατέρα Δημήτριε, σας ευχαριστώ.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους, ανωνύμους και επωνύμους που με βοήθησαν, εκούσια ή ακούσια, καθώς και όλους τους ενορίτες και συνεργάτες της ενορίας για την αγάπη τους και την όμορφη ενοριακή και λειτουργική ζωή μας.
Παρακαλώ, άγιοι Αρχιερείς, πατέρες και αδελφοί να εύχεστε στο Θεό για μένα και την οικογένειά μου όχι μόνο αυτή την ιερή στιγμή αλλά πάντοτε έτσι ώστε ο Θεός με τις πρεσβείες της Παναγίας της Πορταΐτισσας που σκέπει την ενορία μας και τις ικεσίες του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού του πολυούχου μας να διατηρεί όλους μας ενωμένους εν τω συνδέσμω της αγάπης στους κόλπους της Αγίας μας Εκκλησίας. Αμήν.